6 tom paruzyjny – wykład XIII – str. 560
Rodzicielskie obowiązki Nowego Stworzenia
Dzieci powinny widzieć zainteresowanie rodziców ich sprawami i rozumieć, że wynika ono z miłości, z troski o ich przyszłe dobro i z Boskiego nakazu.
Zasady prawidłowego odżywiania bywają niestety błędnie pojmowane, co niewątpliwie prowadzi do wielu chorób psychicznych i fizycznych. Rodzice powinni wiedzieć, że pokarmy można podzielić na trzy grupy:
(1) Żywność bogata w azot, przyczyniająca się do budowy ciała, mięśni i ścięgien. Należą do niej: mięso, ryby, drób, jajka, groch, fasola. Dorosły człowiek pracujący w przeciętnym zawodzie powinien spożywać około 150 g tych produktów dziennie; dzieci – odpowiednio mniej. Wartość tych produktów zmniejsza się przy zbyt długim gotowaniu.
(2) Żywność bogata w skrobię i cukry, która zaopatruje nasz system nerwowy – dostarcza energii, wspomaga aktywność, daje siłę i pomaga utrzymać ciepło. Należą do tej grupy: pszenica, ziemniaki, kukurydza, płatki owsiane, ryż i pochodzące od nich: chleb, krakersy, budynie itd. Aby były bardziej pożywne i łatwiej przyswajalne, potrawy te należy gotować dokładnie i bezpośrednio przed spożyciem, stosownie do wrodzonych zdolności trawiennych. W dzisiejszych czasach mechanizacji i łatwości podróżowania nasz system nerwowy wyczerpuje się znacznie szybciej niż tkanka mięśniowa, dlatego należy spożywać znaczne ilości pokarmów tej grupy w porównaniu do pierwszej: dla dorosłego dzienna porcja wynosiłaby 600 g, zaś dla dzieci w wieku rozwojowym – nieco więcej, niż wynikałoby to z ich wieku, ze względu na ich niezwykłą aktywność umysłową i fizyczną.
(3) Produkty takie jak owoce i warzywa, które składając się głównie z wody i będąc bogate w sole mineralne, są bardzo wartościowe. Zawarte w nich wapń i potas wspomagają budowę kości oraz zaopatrują tkankę nerwową i dopomagają w kontrolowaniu układu nerwowego. Dodatkowo jednak wodnisty błonnik (np. w kapuście czy rzepie), choć sam nie dostarcza kalorii, oczyszcza jelita i zapobiega zaleganiu bogatych i gęstszych pokarmów w układzie trawiennym. Niektóre z tych produktów, takie jak dynia, buraki, słodkie jabłka itp., mają przy tym dużą wartość odżywczą,